Primjena klorpirifosa

Klorpirifos se obično primjenjuje prskanjem na usjeve u tekućem obliku, koristeći prskalice ili raspršivače, čime se ravnomjerno raspoređuje po biljkama. Primjena ovog insekticida često se događa tijekom vegetacije, kada su štetnici najaktivniji i predstavljaju prijetnju usjevima.

Klorpirifos se često koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih štetočina, uključujući gusjenice, kukce, grinje i druge insekte koji mogu prouzročiti ozbiljne štete usjevima.

Kako bi se povećala učinkovitost, primjena klorpirifosa često se ponavlja prema potrebi tijekom vegetacijske sezone.

Kada je riječ o primjeni u Europskoj uniji, klorpirifos je bio korišten u prošlosti, ali su se mjere postupno pooštravale, a njegova upotreba bila je zabranjena 2008. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama, klorpirifos je bio široko korišten u poljoprivredi, unatoč rastućim zabrinutostima zbog njegove toksičnosti.

EPA u SAD-u najavila je zabranu klorpirifosa 2021. godine, nakon dugotrajnih rasprava i pritiska od strane zdravstvenih i okolišnih organizacija.

Primjena klorpirifosa u SAD-u bila je posebno značajna u proizvodnji voća poput jabuka i agruma, gdje su štetočine mogle prouzročiti velike gubitke.

Uz poljoprivrednu primjenu, klorpirifos se također koristio u nekim kućanstvima za kontrolu štetočina, iako je upotreba kućanskih proizvoda smanjena s vremenom. Promjene u praksi primjene klorpirifosa ukazuju na potrebu za traženjem sigurnijih alternativa u poljoprivredi kako bi se očuvalo zdravlje ljudi i okoliša


Pratite nas na društvenim mrežama!