Što je klorpirifos?

Povijest klorpirifosa, insekticida koji je oblikovao poljoprivrednu praksu, ali i izazvao ozbiljne kontroverze zbog svojih potencijalno opasnih učinaka na zdravlje ljudi i okoliš dokaz je da postoji stalna potreba za nadziranjem ovakvih praksi.

Klorpirifos se prvi put pojavio 1966. godine, stvoren od strane Dow Chemical Company, kao snažno sredstvo za suzbijanje insekata u poljoprivredi. Ubrzo nakon toga, klorpirifos postao je ključan u suzbijanju štetnih insekata, postajući popularan u poljoprivredi diljem svijeta tijekom 1970-ih.

No, već tijekom 1980-ih, počele su se pojavljivati zabrinutosti zbog toksičnosti klorpirifosa za ljudski organizam i okoliš. Kao istaknuta točka preokreta tu je odluka Europske unije  o povlačenju klorpirifosa iz poljoprivrede 2008. godine, prepoznajući potencijalne opasnosti po zdravlje. Isti trend prati i SAD, ali tek 2021. godine kada EPA (Agencija za zaštitu okoliša) izdaje uredbu o povlačenju ovog insekticida iz uporabe.

Unatoč tim mjerama, klorpirifos se i dalje koristio u nekim dijelovima svijeta, uključujući prijespomenuti SAD, gdje su aktivnosti poput prosvjeda pokrenute radi zaustavljanja njegove upotrebe.

Zaključno, povijest klorpirifosa ističe potrebu za pažljivim promišljanjem i promjenama u poljoprivrednoj praksi kako bismo zaštitili naše zdravlje i stvorili održivije okolišne uvjete za buduće generacije. Pratite nas kako biste ostali informirani o temama koje oblikuju našu okolinu!


Pratite nas na društvenim mrežama!