Štetni utjecaj

Ovaj kemijski spoj, iako je dugotrajno korišten u zaštiti usjeva, voća i povrća, pokazuje ozbiljne prijetnje, posebno kada je u pitanju neurološki razvoj nerođene djece.

Istraživanja i epidemiološki dokazi upućuju na to da je izloženost klorpirifosu tijekom trudnoće povezana s ozbiljnim posljedicama za razvoj dječjeg mozga. Ovaj pesticid ima sposobnost proći kroz placentu, dosegnuti nerođeno dijete i izazvati ozbiljne neurološke učinke.

Studije su pokazale povezanost između izloženosti klorpirifosu i:

  • Poremećaja u razvoju mozga: Djeca izložena ovom pesticidu često pokazuju znakove poremećaja u razvoju mozga, što može utjecati na njihove kognitivne sposobnosti.

  • Poremećaja pažnje i hiperaktivnosti: Klorpirifos je povezan s povećanim rizikom od razvoja poremećaja pažnje i hiperaktivnosti kod djece.

  • Hormonskih poremećaja: Istraživanja sugeriraju da klorpirifos može izazvati hormonske promjene kod djece, što može imati dugoročne posljedice na njihov sustav.

  • Smanjenog kvocijenta inteligencije: Djeca izložena klorpirifosu često pokazuju niži kvocijent inteligencije u odnosu na djecu koja nisu izložena ovom pesticidu.

  • Problema s razvojem srca: Djeca izložena klorpirifosu često imaju povećan rizik od problema s razvojem srca, uključujući malformacije.

  • Poremećaja genitalnog razvoja: Istraživanja sugeriraju povezanost između izloženosti klorpirifosu i poremećaja genitalnog razvoja kod djece.

  • Problemi s disanjem: Djeca izložena ovom pesticidu mogu imati povećan rizik od respiratornih problema.

Ono što čini situaciju još složenijom je zanemarivanje zdravlja djece od strane farmaceutske industrije. Unatoč sve većem broju istraživanja koja ukazuju na ozbiljne rizike povezane s klorpirifosom, ova industrija je često pokazivala spremnost zanemariti te informacije zbog vlastitog interesa.


Pratite nas na društvenim mrežama!