Klorpirifos pronađen u hrvatskim mandarinama

10.12.2023. Vijesti 0

Klorpirifos pronađen u hrvatskim mandarinama

Medijski izvještaji nedavno su prenijeli vijesti o otkrivanju klorpirifosa u mandarinama koje su putovale prema Srbiji. Prema europskom sustavu za uzbunjivanje u prometu hranom, kontrolom u Hrvatskoj otkrivena je prisutnost ove zabranjene kemikalije, predstavljajući potencijalni rizik za zdravlje. Sustav je odmah pokrenut, a mandarine su na licu mjesta uništene. Važno je napomenuti da se voće distribuira samo u zemlje koje nisu članice EU.

Dok je klorpirifos u EU potpuno zabranjen, u Srbiji se ponovno odobrava njegova upotreba.

Inicijativa "Zdrava budućnost djece" snažno osuđuje ovu situaciju i apelira na odgovornost svih dionika u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kao što smo naglasili u našem sloganu “Kao odgovornost. Kao prioritet.”, zdravlje djece je imperativ. Kroz stručne konferencije, tribine i edukacije, inicijativa će nastaviti podizati svijest o štetnosti pesticida poput klorpirifosa i zalagati se za održivu i sigurnu poljoprivrednu praksu.

Pratite nas kako biste ostali informirani o našim aktivnostima i događanjima. Vaša podrška ključna je u borbi za zdravu budućnost djece.


Pratite nas na društvenim mrežama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *