Djelovanje inicijative dovelo do podizanja kaznenih prijava protiv neodgovornih poljoprivrednika

22.04.2024. Vijesti 0

Djelovanje inicijative dovelo do podizanja kaznenih prijava protiv neodgovornih poljoprivrednika

Kroz intenzivnu edukaciju javnosti i suradnju sa stručnjacima, inicijativa je ostvarila značajne rezultate u području pravne odgovornosti. Naime, protiv počinitelja s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije podignute su kaznene prijave zbog nezakonite upotrebe klorpirifosa.

U potonjoj županiji, ilegalno korištenje najviše je zabilježeno u općini Suhopolje.

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacije koja stoji iza inicijative, poručuju kako je taj pothvat rezultat temeljitog istraživanja i predanog angažmana. Okupljanjem stručnjaka, članova znanstvene i zdravstvene zajednice te predstavnika vlasti, ostvareni su značajni pomaci.

Rasprava na okruglom stolu

Dodatno, kažu, suradnja s nadležnim institucijama je ključni element u postizanju ovih rezultata te tvrde da su kaznene prijave rezultat odlučnog djelovanja u zaštiti dječjih prava i zdravlja. Uz sve to, na okruglom stolu “Zdrava budućnost bez klorpirifosa” koji je održan prošlog mjeseca u Virovitici stručnjaci i predstavnici vlasti razmijenili su znanja i iskustva.

Među njima je bio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.

“Maksimalno podržavamo inicijativu koja za cilj ima zaštititi zdravlje naše djece i cijele zajednice od štetnih utjecaja pesticida. Nastavit ćemo surađivati s relevantnim institucijama i aktivno sudjelovati u pronalaženju održivih rješenja koja će osigurati zdraviju i sigurniju budućnost za sve nas”, rekao je Mijok.

Podsjetimo, u proteklom razdoblju inicijativu je podržala Osječko-baranjska županija kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a svoje djelovanje okrunila je podizanjem prethodno spomenutih kaznenih prijava.


Pratite nas na društvenim mrežama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *