Zdrava budućnost djece u Virovitici: Inicijativa predstavila rezultate djelovanja

25.03.2024. Vijesti 0

Zdrava budućnost djece u Virovitici: Inicijativa predstavila rezultate djelovanja

Proteklog petka Virovitica je bila domaćin jednodnevne konferencije “Zdrava budućnost djece”, okupljajući stručnjake, predstavnike inicijative i vlasti kako bi razgovarali o ključnosti zaštite zdravlja djece u vezi s upotrebom pesticida, posebno klorpirifosa. Podršku inicijativi izrazili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i zamjenik župana Marijo Klement, obrativši se sudionicima odmah na početku konferencije.

– Naša primarna briga je dobrobit naše djece, i to je polazište svih naših akcija. Svjesni smo da trenutni način poljoprivrede nije održiv, kako za buduće generacije, tako ni za nas same, budući da želimo smanjiti prisutnost otrova u hrani. Ova inicijativa predstavlja jedinstvenu priliku da grad podrži naše poljoprivrednike u korištenju ekoloških sredstava kako bismo imali zdraviju hranu, uz manje upotrebe pesticida – rekao je gradonačelnik, a na njega se nadovezao i zamjenik župana Klement istaknuvši podršku inicijativi.

– Pozivam sve na promjene u poljoprivrednoj praksi kako bi se osigurala bolja hrana za sve građane – dodao je Klement u uvodnom govoru.

Iz županijskih redova, podršku je sudjelovanjem na konferenciji dao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu i europske fondove Bojan Mijok.

Fokus konferencije bio je na predstavljanju nove inicijative Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i njezinih konkretnih rezultata, nastalih kao odgovor na uznemirujuće informacije o prisutnosti klorpirifosa u hrani i tlu diljem Hrvatske.

Podignute kaznene prijave

Jedno od glavnih postignuća inicijative bilo je podizanje svijesti o opasnostima klorpirifosa i pokretanje konkretne akcije usmjerene na zaštitu dječjeg zdravlja. Osim intenzivne edukacije javnosti i suradnje sa stručnjacima, inicijativa je postigla značajne rezultate i u području pravne odgovornosti podignuvši kaznene prijave protiv počinitelja na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

– Naime, uslijed temeljitog istraživanja i predanog angažmana naše inicijative, došlo je do podizanja kaznenih prijava protiv osumnjičenika za nezakonitu uporabu pesticida, posebno na području Suhopolja. Ova akcija predstavlja značajan korak u borbi protiv nelegalne primjene pesticida i pruža zaštitu dječjem zdravlju od mogućih štetnih učinaka tih kemikalija – istaknula je Sara Smojver, predstavnica inicijative i voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Dodatnoj je skrenula pozornost na suradnju s nadležnim institucijama te naglasila da su kaznene prijave rezultat odlučnog djelovanja u zaštiti dječjih prava i zdravlja.

Tijekom konferencije održan je i okrugli stol pod nazivom “Zdrava budućnost bez klorpirifosa”, na kojem su stručnjaci, kao i prošlog mjeseca u Osijeku razmjenjivali svoja znanja i iskustva. Među njima je ovog puta bio i Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.

– Ističemo da je za nas kao Županiju sigurnost naših građana najvvažnija. Maksimalno podržavamo inicijativu koja za cilj ima zaštititi zdravlje naše djece i cijele zajednice od štetnih utjecaja pesticida. Nastavit ćemo surađivati s relevantnim institucijama i aktvno sudjelovati u pronalaženju održivih rješenja koja će osigurati zdraviju i sigurniju budućnost za sve nas – kazao je Mijok.

Vlatka Krizmanić, liječnica pedijatrije, istaknula je dugoročne posljedice izloženosti pesticidima tijekom trudnoće te naglasila važnost podizanja svijesti o toksičnim učincima pesticida na dječje zdravlje.

– Važno je napomenuti da određeni pesticidi mogu imati dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta, što se može manifestirati već u prenatalnom razdoblju, tijekom trudnoće. Trudnice koje konzumiraju hranu zagađenu određenim pesticidima izlažu se riziku oštećenja ploda. Iako se posljedice ne pojavljuju odmah, dijete koje se čini zdravim pri rođenju može kasnije imati neurološke probleme poput hiperaktivnosti, oštećenja mozga i problema s pamćenjem. Osim toga, izloženost tim kemikalijama može povećati rizik od tumora mozga, posebno u dobi od 5 do 9 godina, te uzrokovati oštećenje koštane srži i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije – objasnila je Krizmanić.

 

Rasprava na okruglom stolu

Osim navedenih, na okruglom su stolu sudjelovali nutricionistica Iva Dorić iz inicijative Okreni žlicu, prof. dr. sc. Bojana Brozović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije mr.sc. Romeo Jukić. U raspravi su se dotaknuli sigurnosnih regulacija vezanih uz pesticide i insekticide, ali i učinaka koji isti imaju na ljudsko zdravlje. Među postavljenim pitanjima bila su i ona koja se tiču promjene Zakona o održivoj uporabi pesticida iz 2022. godine te kako učinkovito educirati profesionalne poljoprivrednike, ali i hobiste da savjesno koriste pesticide.

Poseban naglasak u raspravi se zadržao na podizanju spomenutih kaznenih prijava.

Podsjetimo, u proteklom razdoblju inicijativu je podržala Osječko-baranjska županija kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a svoje djelovanje okrunila je podizanjem prethodno spomenutih kaznenih prijava.


Pratite nas na društvenim mrežama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *