Istražuje se koji je proizvođač u Neretvanskoj dolini koristio klorpirifos

10.12.2023. Vijesti 0

Istražuje se koji je proizvođač u Neretvanskoj dolini koristio klorpirifos

Nedavno otkriveni tragovi klorpirifosa u neretvanskim mandarinama potresli su javnost, bacajući sumnju na sigurnost hrane koju konzumiramo. Pesticid, koji je u EU zabranjen od travnja 2020., nalazi se među plodovima koji su se uputili prema Srbiji. Međutim, najnovije informacije sugeriraju da još uvijek nije utvrđen identitet proizvođača koji je neodgovorno koristio ovu zabranjenu tvar.

Mediji su brzo reagirali na ovaj slučaj, ističući važnost praćenja situacije i identifikacije odgovornih strana. Udruga Neretvanska mladež naglašava da većina uzgajivača u dolini neretvanske rijeke koristi samo dozvoljene pesticide, stavljajući naglasak na činjenicu da su izolirani slučajevi odstupanja od pravila iznimno rijetki.

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu objašnjavaju ozbiljnost situacije, naglašavajući da korištenje klorpirifosa, koji je poznat po genotoksičnosti i neurotoksičnosti, predstavlja ozbiljan prekršaj.

Ovaj incident nije samo pitanje lokalne zabrinutosti; on odražava globalnu problematiku jer se otrovi poput klorpirifosa ne zaustavljaju na granicama.

Zdrava budućnost djece pozdravlja medijsku pažnju koja se pridaje ovom slučaju. Medijski izvještaji igraju ključnu ulogu u educiranju javnosti i poticanju odgovornosti proizvođača. U ovom trenutku, dok traje istraga za utvrđivanje identiteta proizvođača, zajedno s medijima nastojimo informirati javnost i potaknuti na ozbiljno bavljenje ovim problemom.

Ovaj slučaj nije samo upozorenje na trenutnu situaciju, već i podsjetnik na važnost stalnog nadzora i regulacije u poljoprivredi. Zdrava budućnost djece ostaje posvećena podizanju svijesti o sigurnosti hrane i zdravlju djece, a medije smatra svojim saveznicima u toj bitci.

Nastavit ćemo vas informirati o razvoju situacije i pozivamo vas da ostanete angažirani u ovoj zajedničkoj borbi za sigurnu budućnost naše djece!


Pratite nas na društvenim mrežama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *