U Osijeku predstavljena inicijativa i održan okrugli stol sa stručnjacima

22.02.2024. Vijesti 0

U Osijeku predstavljena inicijativa i održan okrugli stol sa stručnjacima

Ovog tjedna je u Osijeku predstavljena nova inicijativa Centra za nestalu i zlostavljanu djecu imenom Zdrava budućnost djece. Na istoimenoj konferenciji sudjelovali su predstavnici vlasti, prehrambene industrije te stručnjaci iz iz zdravstvene skrbi, ali i nutricionizma. Cilj je bio ukazati na štetnost zabranjenog pesticida klorpirifosa u poljoprivredi, ali i na dječji razvoj.

Okrugli stol sa stručnjacima

Središnji dio konferencije bio je okrugli stol na temu Zdrava budućnost bez klorpirifosa, a na njemu su sudjelovali Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Zrinka Drmić, rukovoditeljica Odsjeka za SZB i biocide iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Iva Dorić, nutricionistica iz inicijative Okreni žlicu, profesorica Bojana Brozović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i pedijatrica osječkog Doma zdravlja Vlatka Krizmanić.

Sudionici okruglog stola jednoglasno zaključuju – potrebno je educirati zajednicu i potrošače te im pružiti pravu informaciju, upozoravati na ilegalnu distribuciju nedozvoljenih pesticida, a uz to pratiti primjenu novih tehnika i tehnologija u poljoprivredi. 

Između ostalog je navedeno kako danas taj pesticid nema potrebe koristiti, nema ga ni za kupiti u Hrvatskoj, ali je jeftino rješenje dostupno izvan EU i nažalost ilegalna trgovina se teško može zaustaviti na granici. Posjetimo, taj pesticid u EU zabranjen je još 2020. godine, ali pojedini slučajevi demonstriraju da se i dalje koristi u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Dizanje svijesti podržava županija

Zbog njegovog štetnog utjecaja na razvoj djece, Centar osjeti potrebu podizanja svijesti građana i nadležnih institucija za veći nadzor i kontrolu.

– Cilj nam je ukazati na štetnost njegovog korištenja i apelirati na sve koji rade u poljoprivrednoj proizvodnji da prestanu koristiti tu supstancu, koju su zabranili i EU i Hrvatska, ali i da razmisle o tome koliku štetu taj otrov čini djeci – kazao je voditelj Centra i predstavnik inicijative Tomislav Ramljak ističući da će aktivno raditi na poticanju građana da prijave, ako imaju saznanje da netko koristi zabranjenu supstancu.  Da su reagirali na pravi način pokrenuvši inicijativu, pokazala je podrška obnašatelja dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića.

– Županija je uvijek uključena u ovakve projekte i podržavat će ovakve projekte, ne samo da bismo dobili informaciju, nego evo moram reći da očekujemo i odgovore na koji način pristupiti, na koji način spriječiti ustvari i pesticide, ali i sve ono što kroz hranu naša djeca unose, a nije dobro za budućnost djece, odnosno njihovo zdravlje – kazao je Lukić.

Ni medicina ne bježi od štetnosti klorpirifosa.

– Pojedina znanstvena istraživanja pokazali su da metaboliti klorpirifosa izravno utječu na mozak djeteta, i sve više ga se povezuje s  poteškoćama kao što su hiperaktivnost, anksioznost i depresija kod djece – tvrdi pedijatrica osječkog Doma zdravlja Vlatka Krizmanić. Iz inicijative poručuju kako trenutno djeluju u Osječko-baranjskoj te Virovitičko-podravskoj županiji gdje će idući mjesec također predstaviti inicijativu kroz raspravu sa stručnjacima.

Pozivamo sve građane da prate djelovanje inicijative i uključe se u aktivnosti koje pripremamo na spomenutim područjima. Puno toga je pred nama jer zaista smatramo da nam je ovo velika odgovornost – upozoriti i osigurati što je potrebno za zdravu budućnost sve djece!


Pratite nas na društvenim mrežama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *